Άμστερνταμ, κουλτούρα και πολιτισμός

Κουλτούρα και πολιτισμός. Ποικιλομορφία ανθρώπων και αξιοθέατων. Προάσπιση της διαφορετικότητας των ανθρώπων και των απόψεων. Ανοχή και πρόληψη κατά όλων των ειδών ρατσισμού. Το Άμστερνταμ μυρίζει τουλίπες και ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ!

Μία ταπεινή πόλη που στις αρχές του 14ου αιώνα βασιζόταν αποκλειστικά στην εισαγωγή ψαριών και μπύρας. Η περίοδος από τέλος του 15ου και μέχρι το 17ο αιώνα αποτέλεσε τη χρυσή εποχή της πόλη οικονομικά αλλά και καλλιτεχνικά! Ο Rembrandt, ένας από τους κορυφαίους ζωγράφους και χαράκτες όλων των εποχών έζησε και μεγαλούργησε εκείνη την εποχή στο Άμστερνταμ. Κατά το 19ο αιώνα απέκτησε για πρώτη φορά απ’ευθείας σύνδεση με τη θάλασσα και ξεκίνησαν οι πρώτες εμπορικές σχέσεις με την Ινδονησία και τη Νότια Αφρική αποκτώντας έτσι μία σημαντική θέση στο εμπόριο μπαχαρικών και διαμαντιών. Το Αμστερνταμ δέχτηκε την εισβολή από τους Γερμανούς το 1940 κατά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και παρόλο που οι υλικές ζημιές στην πόλη ήταν μικρές, ο πληθυσμός του μειώθηκε κατά 10% εξ’αιτίας της πείνας και των μαζικών απελάσεων. Σήμερα η πόλη μετά την τεράστια ανακατανομή πληθυσμού που υπέστη μετά τον πόλεμο, φιλοξενεί 780.000 κατοίκους από 180 διαφορετικές χώρες και θεωρείται εξαιρετικά σημαντικό κέτρο εμπορίου και πολιτισμού και αγκαλιάζει και υποστηρίζει κάθε άποψη, θρησκεία και τρόπο ζωής.

Όταν επισκεφτείτε το Άμστερνταμ θα καταλάβετε ότι ένα μόνο ταξίδι στην πόλη δεν αρκεί! Η πρότασή μας είναι να αναμιχθείτε με τους ντόπιους και να γνωρίσετε την κουλτούρα τους, καθώς το Άμστερνταμ το κάνουν οι άνθρωποι του! Φιλήστε τους φίλους που θα αποκτήσετε σταυρωτά στο μάγουλο αλλά τρεις φορές! Μιλήστε και ρωτήστε άφοβα τα πάντα τους φιλόξενους Ολλανδούς οι οποίοι διακρίνονται για την ευθύτητα και την ντομπροσύνη τους και οι οποίοι σημειωτέον μιλούν άπταιστα αγγλικά. Να είστε όμως έτοιμοι για όλες τις απαντήσεις και να είστε δεκτικοί και σε προσκλήσεις! Οι Ολλανδοί αρέσκονται να έχουν τις δραστηριότητές του κανονισμένες μέρες πριν και πως να μην το κάνουν άλλωστε. Μία επίσκεψη στην ετήσια ατζέντα της πόλης θα σας αποκαλύψει ατελείωτα events, από festival μουσικής και περιοδικές εκθέσεις, μέχρι τα δημοφιλή τριήμερα επίσκεψης στους… μυστικούς κήπους της πόλης.

Αν τύχει και σας προσκαλέσουν σε γεύμα σε σπίτι ακόμα καλύτερα. Αν πάλι όχι, σας παραθέτουμε ορισμένα πολύ γνωστά και αρκετά οικονομικά εστιατόρια όπου θα δοκιμάσετε τοπική Ολλανδική κουζίνα και θα αναμιχθείτε με ντόπιους:Moeders. Χαρακτηριστικό του μαγαζιού, οι τοίχοι γεμάτοι από φωτογραφίες με μητέρες! Haesje Claes το οποίο προσφέρει αποκλειστικά παραδοσιακό φαγητό, όπως μπιζελόσουπα και στιφάδο ψαριών! Hap- Hamm με πολύ καλές κριτικές από τους επισκέπτες και το εξαιρετικο φαγητό και τις πολύ χαμηλές τιμές, επίσης σημείο συνάντησης και των ντόπιων! Φυσικά για πιο υψηλά budget και τους λάτρεις της gourmet κουζίνας, το Αμστερνταμ διαθέτει αρκετά πασίγνωστα εστιατόρια με αστέρια Michelin.

Καλό το φαγητό και η διασκέδαση αλλά από το Άμστερνταμ φίλοι μου ΔΕΝ φεύγουμε εάν δεν επισκεφτούμε: το σπίτι της Άννας Φρανκ για ευνόητους λόγους(εάν δεν τους γνωρίζετε, φροντίστε να έχετε διαβάσει ΠΡΙΝ την άφιξή σας, το λεύκωμα-βιβλίο με τίτλο το ημερολόγιο της Άννας Φρανκ).
Εξίσου δημοφιλή είναι: το Μουσείο Αντιστάσεως (Dutch resistance museum ή αλλιώς Verzetsmuseum) όπου ο επισκέπτης ζει την αντίσταση που προέβαλαν οι Ολλανδοί στους Γερμανούς κατά την Γερμανική Κατοχή με κείμενα, ηχητικά ντοκουμέντα και διαδραστικές πλατφόρμες. Κατά γενική ομολογία, το μουσείο αυτό από μόνο του αποτελεί ολόκληρο σχολείο!
Το ίδιο ισχύει και για το θαλάσσιο μουσείο (Μaritime museum) το οποίο διαθέτει εξαιρετικές δραστηριότητες και για τα παιδάκια και φέρνει σε επαφή τον επισκέπτη με τη σχέση που συνδέει το Άμστερνταμ με το θαλάσσιο εμπόριο και την αλιεία.
Και έπεται συνέχεια για την επόμενη επίσκεψή σας.

Κείμενο: Αμαλία Κουνδουράκη

Αεροπορικά
Ξενοδοχεία
Ακτοπλοϊκά
Κρουαζιέρες