Μάλτα, το διάσημο νησί των ιπποτών

Η πόλη – φρούριο και πρωτεύουσα της Μάλτας –αναγνωρισμένη ως μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς από την UNESCO -με τη μακραίωνη ιστορία, τα υπέροχα αξιοθέατα, την εκπληκτική αρχιτεκτονική μπαρόκ σε κάθε γωνιά της και την πληθώρα επιλογών για διασκέδαση και φαγητό μαγεύει τους εκατοντάδες χιλιάδες επισκέπτες που αποφασίζουν ένα ταξίδι στην πόλη! Το χτίσιμο της πόλης της Βαλέτας ανάγεται στον 16ο αιώνα και οφείλεται στο Μέγα Μάγιστρο του Τάγματος των Ιωαννιτών Ιπποτών, Ζαν Παρισό ντε λα Βαλέτα από τον οποίο πήρε και το όνομά της. Η μικρή πόλη της Βαλέτα ήταν από τις πρώτες Ευρωπαικές πόλεις που χτίστηκε από την αρχή με σαφές ρυμοτομικό σχέδιο ,πράγμα που καθιστά κάθε σημείο της πολύ εύκολα προσβάσιμο. Η κατοχή του Τάγματος των Ιπποτών, της Γαλλίας και της Βρετανίας καθώς και οι επιθέσεις στην πόλη κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου πολέμου, είναι ορατά στον επισκέπτη με μια μόλις ματιά!

ΘΑ ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΣΤΕΙΤΕ:
1) Από τον Καθεδρικό ναό του Αγίου Ιωάννη. Το μεγαλόπρεπο αυτό κτίριο χτίστηκε από το Τάγμα των Ιπποτών και αποτελεί την επιτομή του ρόλου του Τάγματος στην πόλη. Ξεχωρίζει για τις εκπληκτικές αγιογραφίες, με εικόνες από τη ζωή του Αγίου, καθώς και για τη φιλοξενεία του πασίγνωστου έργου τέχνης – τον αποκεφαλισμό του Ιωάννη του Βαφτιστή – του Caravaggio. Στις δαιδαλώδεις κρύπτες του ναού φυλάσσονται τα οστά πολλών μαγίστρων του Τάγματος,όπως αυτο του ιδρυτή της, Ζαν Παρισό ντε λα Βαλέτ ,αλλά και γόνων πολλών οικογενειών ευγενών του 16ου αιώνα.
2) Από το φρούριο του Saint Elmo. Ένα παρατηρητήριο που μετατράπηκε σε απόρθητο φρούριο από το Τάγμα και που δέχτηκε πληθώρα επιθέσεων μέχρι τον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο.Ιστορική είναι η πολιορκία που δέχτηκε από τους Οθωμανούς το 1565 η οποία διήρκησε 1 μήνα και όταν έληξε με νίκη των Οθωμανών, οι απώλειες των νικητών ήταν τετραπλάσιες από των αμυνόμενων ιπποτών. Στη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου δέχτηκε πληθώρα επιθέσεων από τους Ιταλούς, καθώς ήταν ο κεντρικός στόχος του νησιού.Σήμερα φιλοξενεί το πολεμικό μουσείο καθώς και την Ακαδημία της Αστυνομίας.
3) Από το παλάτι του μεγάλου Μάγιστρου. Χτισμένο στην καρδιά της πόλης, αποτελεί το σύμβολο της επιτυχημένης έκβασης της πολιορκίας από τους Οθωμανούς το 1565. Ιδρύθηκε από τον μεγάλο Μάγιστρο Ζαν Παρισό ντε λα Βαλέτ, ενώ ολοκληρώθηκε κατά τα μέσα του 18ου αιώνα. Έχει φιλοξενήσει Γάλλους και Βρετανούς κυβερνήτες ενώ σήμερα χρησιμοποιείται από τη Βουλή των αντιπροσώπων και συγχρόνως στεγάζει το γραφείο του προέδρου της Μάλτας γι’αυτό και μπορεί κανείς να επισκεφτεί μέρος μόνο του ανακτόρου.Ένα από τα πιο εντυπωσιακά δωμάτια του παλατιού είναι αυτό της αίθουσας του θρόνου ενώ το καύχημα της Βαλέτας είναι η αίθουσα του οπλοστασίου με μία μεγαλοπρεπή συλλογή από όπλα των ιπποτών του Μεσαίωνα.

ΘΑ ΧΑΛΑΡΩΣΕΤΕ και ΘΑ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΕΤΕ:
1) Στην εντυπωσιακή ανακαινισμένη προβλήτα της Βαλέτα. Με το ηλιοβασίλεμα, η περιοχή προσφέρει εκπληκτική θέα, υπέροχα καφέ και μπαράκια και πληθώρα εστιατορίων. 2) Στο Πάρκο Μπαράκα. Ένα κατάφυτο πάρκο για απογευματινό περίπατο με εκπληκτική θέα προς το λιμάνι της Βαλέτα, γεμάτο γλυπτά ηρώων και παραστάσεις της Μαλτέζικης ιστορίας.
3) Ζώντας και οι ίδιοι την ιστορία της Μάλτας! Παρακολουθώντας μικρής διάρκειας ταινίες που προβάλλονται σε διαφορα σημεία της πόλης, θα παρακολουθήσετε τη ζωή των ιπποτών του Μεσαίωνα ,των μεγάλων μαχών, της ηρωικής αντίστασης της Μάλτας στους κατακτητές και τα γεγονότα που βήμα-βήμα την οδήγησαν στο ανακηρυχθεί μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς!
4) Εάν αποφασίσετε να ταξιδέψετε στη Βαλέτα το καλοκαίρι- πράγμα που ευνοούν οι εξαιρετικές συνθήκες του μεσογειακού κλίματος της Μάλτας -αφιερώστε λίγο παραπάνω χρόνο για να επισκεφτείτε τα νησιά GOZO και COMINO. Εκεί σας περιμένουν εκπληκτικές παραλίες με κρυστάλλινα νερά και ατελείωτες δραστηριότητες, από καταδύσεις μέχρι ομαδικές δραστηριότητες στη φύση.

ΘΑ ΜΕΤΑΚΙΝΗΘΕΙΤΕ:
Η Βαλέτα είναι μία μικρή πόλη, τόσο άρτια δομημένη με παράλληλους δρόμους που μπορείτε να τη θαυμάσετε απλά-περπατώντας! Παρόλα αυτά, διαθέτει ένα πολύ οργανωμένο και οικονομικό δίκτυο συγκοινωνιών που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε. Μπορείτε επίσης να μετακινηθείτε με άμαξες για πιο ρομαντικές βόλτες, ακόμα και με ποδήλατο. Προσοχή όμως: οδηγούμε από την αριστερή πλευρά του δρόμου!

Θα ΓΕΥΤΕΙΤΕ:
Στα πολυάριθμα εστιατόρια μέσα στην πόλη αλλά και στην προβλήτα της Βαλέτα την παραδοσιακή κουζίνα της Μάλτας. Λόγω της μακρόχρονης σχέσης των ντόπιων με τους διάφορους κατακτητές της, οι μεζέδες, τα παραδοσιακά πιάτα και γλυκα αποτελούν από μόνα τους ένα ιδιαίτερο είδος!

Κείμενο: Αμαλία Κουνδουράκη

Αεροπορικά
Ξενοδοχεία
Ακτοπλοϊκά
Κρουαζιέρες