Ταξιδιωτικός οδηγός για το Παρίσι

Φτάνοντας για πρώτη φορά στο Παρίσι, η εντύπωση που παίρνουμε είναι μαγική καθώς αντικρίζουμε μια από τις σπουδαιότερες και σημαντικότερες πρωτεύουσες του κόσμου που αποτελεί από μόνη της ένα μνημείο πολιτισμού στον παγκόσμιο ταξιδιωτικό χάρτη. Η γαλλική πρωτεύουσα κρύβει μια ανεξίτηλη ιστορία αιώνων και έναν πολιτισμό που υπερέχει ευρωπαϊκά και ξεχωρίζει με τον πλούτο της. Ο Σηκουάνας, ο ποταμός σύμβολο της πόλης, χωρίζει σε δύο πλευρές το Παρίσι και του δίνει μια φυσική χάρη και ομορφιά. Από πλευράς ρυμοτομίας η πόλη χωρίζεται σε διαμερίσματα έτσι είναι πιο εύκολο να την δει κανείς σχεδόν όλη ή τουλάχιστον τα περισσότερα της μέρη.

Αξιοθέατα στο Παρίσι.
Ξεκινώντας τη περιήγηση μας στα αξιοθέατα του Παρισιού βλέπουμε ήδη τους μεγάλους και εντυπωσιακούς δρόμους που οδηγούν σε ένα πλήθος από μνημεία από τα πιο αξιόλογα στον πλανήτη. Η λεωφόρος Ηλυσίων (L’Arc de Triomphe) είναι από τις πιο πολυσύχναστες και εμπορικές που αξίζει κανείς να επισκεφτεί περπατώντας, για να φτάσει στην Αψίδα του θριάμβου, το οικοδόμημα του ρομαντικού νεοκλασσικισμού που δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία του Ναπολέοντα. Εκεί στην πλατεία Charles De Gaulle θα δει κανείς να διασταυρώνονται οι δώδεκα μεγάλες λεωφόροι που συγκλίνουν γύρω της με τη μορφή αστεριού. Συνεχίζουμε τη διαδρομή μας για τον πύργο του Άιφελ (La Tour Eiffel), χτισμένο από τον ομώνυμο δημιουργό, το σιδερένιο έργο με ύψος 325 μέτρα που σίγουρα αξίζει την προσοχή μας. Για αυτούς που το βλέπουν πρώτη φορά από κοντά καλό είναι να δοκιμάσουν τη θέα στη κορυφή που είναι αξιοθαύμαστη. Μπορεί κανείς να βρει εκεί και το μουσείο του πύργου που δίνει ακόμη περισσότερες πληροφορίες και γνώσεις για το έργο και το παρελθόν του.

Ένα όμως στοιχείο που δίνει πραγματική λάμψη στην πόλη και μια αίγλη ξεχωριστή είναι τα μουσεία της. Το διασημότερο και γνωστότατο Λούβρο μας ανοίγει τις πύλες του και μας προτρέπει να θαυμάσουμε τα πιο σημαντικά εκθέματα παγκοσμίως όπως ο περίφημος πίνακας Μόνα Λίζα του Λεονάρντο Ντα Βίντσι, την Αφροδίτη της Μήλου, τη Νίκη της Σαμοθράκης κα. Αυτό όμως που μοιάζει το πιο σημαντικό είναι η ποικιλία και πολυμορφία του. Εκεί μπορεί κανείς να θαυμάσει κάθε είδους τέχνη από διάφορες χώρες του κόσμου (γαλλική, ιταλική, ολλανδική, αιγυπτιακή), πολύτιμα κοσμήματα και αντικείμενα ανεκτίμητης αξίας. Η περιήγηση στο μουσείο (http://www.louvre.fr) θέλει τον ανάλογο χρόνο της και για μια πλήρη ξενάγηση μια εβδομάδα είναι αρκετή. Μην ανησυχείτε όμως, αρκούν κάποιες ώρες για να μπει κανείς στο πνεύμα και να έχει μια αντιπροσωπευτική εικόνα των βασικών τουλάχιστον εκθεμάτων του.
Παράλληλα υπάρχει και το μουσείο με έργα Picasso, Cezanne κα όπως και ενδεικτικά τα musée de l’ Opera, musée d Orsay κλπ. Τέλος από τα πιο μοντέρνα και ιδιαίτερα είναι το κέντρο Georges Pompidou ένα νεωτερικό κέντρο Τέχνης και Πολιτισμού όπου μπορεί κανείς να θαυμάσει και να ζήσει καλλιτεχνικά δρώμενα, πολιτισμικές συζητήσεις, συνέδρια, εκθέσεις κα. Είναι το Εθνικό Κέντρο Τέχνης και Πολιτισμού του Παρισιού και κρατά μια περίοπτη θέση στις μοντέρνες καλλιτεχνικές τάσεις.

Το Παρίσι όμως δεν είναι μόνο η κουλτούρα του. Έχει και τη χαλαρή-ευχάριστη καθημερινή πλευρά του. Μια βόλτα σε πολυσύχναστα αλλά και ιστορικά-γραφικά café, τα περίφημα στέκια της πόλης, θα μας πείσει για την κουλτουριάρικη ατμόσφαιρα που οι παριζιάνοι ζουν κάθε λεπτό είτε σε ένα απλό τους διάλειμμα από δουλειά είτε σε μια συνηθισμένη βόλτα. Τα café του Saint Germain de Pres είναι από τα must, όπως επίσης η πλατεία Saint-Michel είναι ιδανική για ευκαιριακούς περιπάτους με τα χαριτωμένα σοκάκια της, τα εστιατόρια και τα παλαιά βιβλιοπωλεία της. Είναι η πλευρά πιο artistic αλλά και γουστόζικη ταυτόχρονα που βλέπουμε παντού μέσα στην πόλη. Για τις μέρες του shopping προτιμήστε τη rue de Rivoli δρόμο που μπορεί κανείς να θαυμάσει μόδα από κοντά, τους Saint-Honoré,Αvenue Montaigne κα.

Μια έκπληξη σας περιμένει στην όμορφη Μονμάρτη. Στην κορυφή της πόλης υψώνεται ο χαριτωμένος κόσμος του μποέμ καλλιτεχνικού κόσμου και μας δίνει μια άλλη διάσταση πραγματικά του αστικού Παριζιάνικου κλίματος. Εκεί είναι που έζησαν και έδρασαν οι πιο μποέμ καλλιτέχνες, εκεί συναντιούνταν και εμπνέονταν για τις κάθε είδους δημιουργίες τους. Είναι η «απαγορευμένη» περιοχή όπου το 19ο αιώνα συνέρρεαν πολλοί για να δοκιμάσουν κάθε είδους παράξενα και περίεργα πράγματα. Η Μονμάρτη βρίσκεται κοντά στην εκκλησία Sacré-Coeur τη περίφημη εκκλησία ορόσημο χτισμένη από τα 1876 με τον ωοειδή της τρούλο που μοιάζει να αγκαλιάζει την πόλη. Στις παρυφές της θα έχετε την ευκαιρία να δείτε πλανόδιους ζωγράφους να σκιτσάρουν το πορτραίτο σας. Πέρα από τη μεγάλη αυτή εκκλησία ρωμανο-βυζαντινής μορφής, το Παρίσι φιλοξενεί ένα από τα μεγαλύτερα ιερά στην ιστορία, την γνωστή σε όλους Παναγία των Παρισίων (Notre Dame) που πραγματικά είναι από τις πιο ευφυείς αρχιτεκτονικές συνθέσεις. Οι μεγάλες υδρορροές της, η πύλη της με το μεγάλο Ρόδακα, τα βιτρό της συγκεντρώνουν τη περιέργεια και το θαυμασμό πλήθος κόσμου κάθε χρόνο που με δέος και έκπληξη στέκονται μπροστά σε αυτό το μεγαλούργημα που χωρά γύρω στα 9000 άτομα.

Φαγητό και ξενοδοχεία στο Παρίσι
Οι Γάλλοι είναι από τους μάστορες της γαστρονομίας. Από τα γαλλικά croissant, τις μπαγκέτες του, τις ποικιλίες τυριών αλλά και κρασιών του, δεν έχει παρά να ανοίξει τις πύλες του για να αποζημιώσει τις πιο ευφάνταστες επιθυμίες μας. Η κουλτούρα του φαγητού έχει μια πολύ λεπτή και υψηλή αισθητική που μας κάνει να γνωρίσουμε την πιο φίνα και elegant πλευρά του εαυτού μας. Έτσι, σε όποιον δρόμο κι αν βρεθείτε δεν λείπουν απ τα μάτια σας οι γαλλικές λιχουδιές και τα σοκολατένια γλυκίσματα. Στο κέντρο του Παρισιού βρίσκονται τα καλά εστιατόρια και όπου κι αν βρεθείτε θα βρείτε μια σπεσιαλιτέ να σας φέρει ακόμη πιο κοντά στη γαλλική διάσημη κουζίνα. Για τις βραδινές σας εξόδους μην χάσετε το περίφημο καμπαρέ, διαχρονικό πια Moulin Rouge, τις μπυραρίες και wine bar σε περιοχές όπως η Opera Bastille κα.
Η διαμονή σας εξαρτάται από τις οικονομικές σας επιλογές πάντως μια τέτοια πόλη προσφέρει από οικονομικά εως πολυτελέστατα δωμάτια για κάθε ανάγκη και γούστο Εάν θέλετε να βρείτε ξενοδοχεία και αεροπορικά εισιτήρια σε λογικές τιμές, καλό είναι να επιλέξετε κάποιο από τα πακέτα διακοπών για το Παρίσι που προτείνουν τα ταξιδιωτικά γραφεία που συνεργάζονται με την Travel-Deals.gr.

Το Παρίσι δίνει στον επισκέπτη του μια από τις καλύτερες και πολυσύνθετες αναμνήσεις που ίσως δεν συγκρίνεται με καμία άλλη πόλη ανά τον κόσμο. Η παγκόσμια γοητεία του και η χάρη των στιγμών μένουν στη μνήμη μας ανεξίτηλες. Όπως και να χει η εμπειρία μας εκεί καθορίζει την πορεία μας και ένας καλός ταξιδιώτης του μυαλού και της ψυχής πρέπει να ζήσει από κοντά μια τέτοια σχέση που θα τον ταξιδέψει πιο μπροστά στο χρόνο, αγκαλιάζοντας συνάμα το παρελθόν με μεγάλη υπερηφάνεια.

Κείμενο: Ράνια Μουσούλη

Αεροπορικά
Ξενοδοχεία
Ακτοπλοϊκά
Κρουαζιέρες