Πράγα, μια πόλη που φτάνει ως τα αστέρια

Η Πράγα έγινε γνωστή ως η πόλη που φτάνει ως τα αστέρια! Κάπως έτσι χαρακτήρισε την πόλη της Πράγας η πριγκίπισσα Λίμπουσε όταν την οραματίστηκε για πρώτη φορά. Σύμφωνα με τους κατοίκους της πρόκειται για μια πόλη «μαγική», μια πόλη που δεν σε αφήνει ποτέ να φύγεις, προσθέτει ο Κάφκα. Πολλά προσωνύμια έχουν γραφτεί και ειπωθεί για την Πράγα και συνοδεύουν την πόλη σε κάθε περιγραφή της αφού κανείς δεν μπορεί να φύγει ασυγκίνητος από την ομορφιά της, την αρχιτεκτονική της και την ευχάριστη διάθεση που σου μεταδίδει.

Γεωγραφικά η Πράγα βρίσκεται στο κέντρο και λίγο βόρεια της Τσεχίας, χτισμένη στις όχθες του ποταμού Μολδάβα στην περίφημη Βοημία. Η ιστορία της ξεκινάει πολλούς αιώνες π.Χ με αυτοκράτορες από διαφορετικές φυλές να κυριαρχούν και καθένας να προσθέτει ακόμα περισσότερους πύργους ως επίδειξη δύναμης. Πύργους πανύψηλους που νομίζει κανείς ότι ακουμπούν στον ουρανό και κάστρα που στέκουν ακόμα στην θέση τους και αποτελούν στις μέρες μας πολιτιστική κληρονομιά της ΟΥΝΕΣΚΟ. Πιο σημαντική περίοδος στην ιστορία της Πράγας είναι κατά την διακυβέρνηση του πρίγκηπα Καρόλου όταν κατασκευάστηκε για δεύτερη φορά και η περίφημη «Γέφυρα» σήμα κατατεθέν της Πράγας. Παρόλη την μακρά ιστορία της η Τσεχία μόλις τα τελευταία 20 χρόνια κατάφερε να απαλλαχτεί από την κυριαρχία των γειτόνων της και να γίνει ανεξάρτητη δημοκρατία. Φυσικά η Πράγα έγινε η πρωτεύουσα της χώρας και διατήρησε το νόμισμα της, την Τσέχικη Κορώνα.

Για να οργανώσει κανείς ένα ταξίδι στην Πράγα θα πρέπει να επιλέξει ανάμεσα σε απευθείας πτήσεις ή να συνδυάσει το ταξίδι του με την Βιέννη και την Βουδαπέστη από όπου πραγματοποιούνται καθημερινά εκδρομές. Πιο συγκεκριμένα μπορείτε να πετάξετε στην Πράγα με την Aegean, την Ολυμπιακή και άλλες εταιρίες με ενδιάμεση στάση σε άλλο προορισμό. Καλό θα ήταν να κάνετε σύγκριση τιμών για να βρείτε φθηνά αεροπορικά εισιτήρια& για Πράγα καθώς συνέχεια δημιουργούνται προσφορές από τις αεροπορικές εταιρίες. Ιδανική εποχή για το ταξίδι σας θεωρούνται τα Χριστούγεννα λόγω γιορτινής ατμόσφαιρας και χιονισμένου σκηνικού που μετατρέπει την Πράγα από πανέμορφη σε παραμυθένια. Το κρύο πολύ και πρέπει να είστε πολύ καλά προετοιμασμένοι ώστε να καταφέρετε να απολαύσετε την ατμόσφαιρά και να μην εγκλωβιστείτε σε κάποιο ξενοδοχείο. Εάν πάλι προτιμάτε ήπιο καιρό τότε ιδανική εποχή είναι από Μάιο έως Σεπτέμβριο.

Για να απολαύσετε την Πράγα και να την γνωρίσετε καλύτερα θα πρέπει να περπατήσετε. Φυσικά υπάρχει μετρό και τραμ που συνδέουν όλη την πόλη αλλά η μαγεία της κρύβεται στα μικρά σοκάκια, στους πεζόδρομους και στις πλατείες. Έτσι θα θαυμάσετε την μεσαιωνική αρχιτεκτονική και τα λιθόστρωτα γραφικά δρομάκια. Ξεκινήστε την περιήγηση σας από το Κάστρο της πόλης από όπου θα θαυμάσετε την υπέροχη θέα, τον καθεδρικό ναό του Αγ. Βίτου και εάν είστε τυχεροί την αλλαγή φρουράς στην Προεδρική κατοικία που φιλοξενείται σε τμήμα του Κάστρου. Μέσα στο κάστρο θα θαυμάσετε έκθεση με έργα τέχνης της τσέχικης ιστορίας και πινακοθήκη με αριστουργήματα. Το ιστορικό Κάστρο της Πράγας είναι το μεγαλύτερο της Ευρώπης γι αυτό θα χρειαστεί να διαθέσετε πολύ από τον χρόνο σας για να το εξερευνήσετε.

Επίσης δεν θα πρέπει να παραλείψετε να δείτε από κοντά το Αστρονομικό Ρολόι στον Πύργο του παλαιού δημαρχείου. Για το Ρολόι αυτό έχουν εργαστεί μερικοί από τους σημαντικότερους ωρολογοποιούς και αστρονόμους της εποχής με πλούσιο έργο στο πανεπιστήμιο της Πράγας όπου δίδαξε για ένα σύντομο διάστημα και ο Αϊνστάιν. Φαίνεται να έπαιξε σημαντικότερο ρόλο από όλους ο Γιαν Χάνους που φήμες λένε ότι του στέρησαν την όραση του για να μην επαναλάβει το δημιούργημα σε άλλη πόλη. Μετά την επίσκεψη σας στο «Αστρονομικό Ρολόι» ήρθε η ώρα για την πασίγνωστη «Γέφυρα του Καρόλου». Με την ονομασία αυτή έγινε πιο γνωστή, παρόλα αυτά πριν καταστραφεί δύο φορές από πλημμύρες ονομαζόταν «Πέτρινη Γέφυρα» ή «Γέφυρα της Πράγας». Αποτέλεσε το σταυροδρόμι ανάμεσα σε ανατολική και δυτική Ευρώπη και για τον στολισμό της εργάστηκαν οι σπουδαιότεροι γλύπτες της εποχής. Στο πέρασμα του χρόνου έγιναν πολλές συντηρήσεις και όλα τα αγάλματα που την κοσμούσαν αντικαταστάθηκαν με αντίγραφά και μεταφέρθηκαν στο Εθνικό Μουσείο της Πράγας. Η Γέφυρα του Καρόλου παραμένει ένα από τα πιο εντυπωσιακά αξιοθέατα της Πράγας ιδιαίτερα όταν φωτίζεται την νύχτα.

Η ψυχαγωγία στην Πράγα μπορεί να περιλαμβάνει κονσέρτο στην «Όπερα της Πράγας», διεθνή φεστιβάλ μουσικής, φεστιβάλ κινηματογράφου μα δεσπόζει όλων το Μαύρο Θέατρο. Ιδιαίτερο και σίγουρα ασυνήθιστο για την νεοελληνική κουλτούρα μια παράσταση μαύρου θεάτρου θα σας ξαφνιάσει και ίσως σας εντυπωσιάσει. Σε αυτές τις παραστάσεις πρώτο λόγο έχει η παντομίμα, η μουσική, το χρώμα και η κίνηση με τελικό στόχο την απεικόνιση μιας διαφορετικής πραγματικότητας με ψευδαισθήσεις που η παραμυθένια Πράγα δημιουργεί.

Πηγή φωτογραφίας: http://pixabay.com

Αεροπορικά
Ξενοδοχεία
Ακτοπλοϊκά
Κρουαζιέρες