Ρώμη, μια πόλη πραγματικά αιώνια

Η Ρώμη είναι η πρωτεύουσα της Ιταλίας και μία από τις ιστορικότερες πόλεις της Ευρώπης. Ονομάστηκε «Αιώνια Πόλη» λόγω των αμέτρητων ιστορικών μνημείων και μουσείων που βρίσκονται κυρίως γύρω από το ιστορικό κέντρο της πόλης. Στην καρδιά της Ρώμης βρίσκεται το μικρό αλλά πανίσχυρο κρατίδιο του Βατικανό. Ανεξάρτητο και αυτοδύναμο ελέγχει τους πάντες και τα πάντα σε εγχώριο και διεθνές επίπεδο. Είναι πάντως πολύτιμο για τους τουρίστες αφού στους κόλπους του βρίσκονται μερικά από τα σημαντικότερα αξιοθέατα της Ρώμης.
Ένα ταξίδι στη Ρώμη είναι απαραίτητο για όλους τους Έλληνες μάλλον εξαιτίας των πολλών ομοιοτήτων με την ελληνική πραγματικότητα. Οι Ρωμαίοι είναι άνθρωποι φιλικοί και ευχάριστοι, έτοιμοι πάντα να πιάσουν την κουβέντα με ταξιδιώτες και να βοηθήσουν με οδηγίες τους φιλοξενούμενους τους. Στο χιούμορ τους θα συναντήσετε πολλά στοιχεία του μεσογειακού δαιμονίου που πάντα έχει την τάση για εξυπνάδες αλλά χωρίς προσβολές.

Ο δημοφιλέστερος τρόπος για να πάει κανείς στη Ρώμη είναι αεροπορικώς. Απέχει μόλις 2 ώρες με το αεροπλάνο χωρίς ενδιάμεσες στάσεις σε άλλους προορισμούς. Στη Ρώμη σας ταξιδεύουν η Aegean Airlines, η Olympic Airways, η Αlitalia, η Easyjet και αρκετές ακόμα εταιρίες. Θα βρείτε φθηνά αεροπορικά εισιτήρια αρκεί να κοιτάξετε τις προσφορές των αεροπορικών εταιριών αρκετό καιρό πριν το ταξίδι. Στη Ρώμη μπορεί κανείς να φτάσει και οδικώς αφού μεσολαβήσει βέβαια ένα ταξίδι από Πάτρα προς Ανκόνα. Η διάρκεια του ταξιδιού είναι περίπου 24 ώρες και θεωρείται μια μίνι κρουαζιέρα. Από Ανκόνα μπορείτε να φτάσετε στη Ρώμη με τρένο και η διαδρομή έχει διάρκεια περίπου 4 ώρες.

Τι να φάτε στη Ρώμη? Γεωγραφικά η Ρώμη βρίσκεται στο κέντρο της Ιταλίας με πληθυσμό 2.7 εκατομμύρια που μάλλον ο καθένας μπορεί να φτιάξει και μια διαφορετική πάστα αλά ….. Σωστά καταλάβατε η πάστα σε χιλιάδες συνδυασμούς σάλτσας είναι το δημοφιλέστερο φαγητό στην Ιταλία. Εννοείται ότι βρίσκεστε στην πατρίδα της Πίτσας οπότε μην παραλείψετε να την τιμήσετε. Πάντως εάν θέλετε να δοκιμάσετε κάτι στα γρήγορα όπως ένα μικρό σάντουιτς, τα περίφημα «Πανίνι» είναι η λύση. Φυσικά μην παραλείψετε ένα υπέροχο τιραμισού!

Τι να πιείτε στη Ρώμη? Αυθεντικό Εσπρέσο ή καπουτσίνο. Δοκιμάστε τον πιο απολαυστικό καφέ που δεν έχει καμία σχέση με αυτούς που πίνατε μέχρι σήμερα στην Ελλάδα. Προσοχή στην Ρώμη δεν ξέρουν από FREDDO οπότε μην ζητήσετε κάτι σχετικό γιατί θα βρείτε απλώς 2 παγάκια στον καφέ σας.
Όταν αγοράζετε νερό να προσέχετε να διευκρινίσετε αν θέλετε ανθρακούχο ή μη. Προμηθευτείτε μικρά μπουκαλάκια νερό από κάποιο μάρκετ σε κανονικές τιμές γιατί ένα διψάσετε και βρίσκεστε σε κάποιο τουριστικό μέρος τότε θα το πληρώσετε από 1,5 έως 3 €.
Πως θα μετακινηθείτε? Ρώμη σημαίνει περπάτημα. Φορέστε τα πιο άνετα παπούτσια που διαθέτετε και ξεκινήστε. Η καλύτερη λύση είναι να χρησιμοποιήσετε τα τουριστικά λεωφορεία που κινούνται γύρω από τα αξιοθέατα και διευκολύνουν απίστευτα στην ξενάγηση. Αγοράζοντας το κατάλληλο εισιτήριο μπορείτε να μεταβείτε σε όλα τα αξιοθέατα, να θαυμάσετε το καθένα ξεχωριστά χωρίς πίεση χρόνου και να πάρετε το επόμενο λεωφορείο για το επόμενο μνημείο χωρίς καμία επιβάρυνση. Πολύ χρήσιμο θα ήταν να προμηθευτείτε και το Roma Pass για δωρεάν εισόδους σε μουσεία και μετακινήσεις. Για κανένα λόγο μην χρησιμοποιήσετε αυτοκίνητο εάν δεν ξέρετε να βρίζετε στα Ιταλικά καθώς η οδήγηση στην Ρώμη μοιάζει πολύ με αυτήν στην Αθήνα.
Τι να προσέξετε? Μην αφήνετε τίποτα στην τύχη του! Να είστε πολύ προσεκτικοί με τις τσάντες σας και τα χρήματα σας ακόμα και μέσα στα δωμάτια των ξενοδοχείων. Η απάτη στην Ρώμη αγγίζει τα όρια της τέχνης.

Αντικρίζοντας κανείς ένα ένα τα αξιοθέατα στη Ρώμη καταλαβαίνει γιατί αυτή η πόλη ονομάστηκε «Αιώνια». Τα μνημεία είναι τόσο εντυπωσιακά και μεγαλόπρεπα που υποχρεώνουν χιλιάδες κόσμου να έρθει στη Ρώμη να τα φωτογραφίσει και να τα δει από κοντά. Στα περισσότερα μνημεία της Ρώμης γίνεται αναφορά στους Έλληνες αρχιτέκτονες και φιλοσόφους που μεγαλούργησαν στη Ρώμη και άλλαξαν την ζωή και το επίπεδο των Ρωμαίων.

Ξεκινάμε την περιήγηση μας από την Βασιλική του Αγίου Πέτρου όπου ο Πάπας βγάζει τους λόγους του σε χιλιάδες πιστούς. Πρόκειται για μια τεραστίων διαστάσεων εκκλησία που μοιάζει περισσότερο σε μουσείο καθώς περιλαμβάνει αμέτρητα αγάλματα και οι αγιογραφίες. Δεν έχει καμία σχέση με τους ναούς που έχετε στο μυαλό σας στην Ελλάδα καθώς είναι πολλές φορές μεγαλύτερη και λαμπρότερη.
Επόμενη στάση Κολοσσαίο, η πιο γνωστή αρένα του κόσμου. Εδώ οι αυτοκράτορες διασκέδαζαν τους Ρωμαίους και συντηρούσαν την δημοτικότητα τους ταΐζοντας τα θηρία με ανθρώπινο αίμα. Μόλις βρεθείτε στις εξέδρες θα σας έρθουν πολλές σκηνές από τον Μονομάχο.
Επόμενο αξιοθέατο το Μουσείο του Βατικανό. Ένα πραγματικά δαιδαλώδες κτίριο με ατέλειωτες αίθουσες ιστορίας. Δεν υπάρχει τοίχος και ταβάνι που να μην είναι στολισμένο με αγάλματα και πίνακες ζωγραφικής, εκθέματα της Ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας, της Αναγέννησης, της ελληνικής ιστορίας και μυθολογίας. Θα χρειαστείτε πολλές ώρες για να δείτε έστω και λίγα από τα εκθέματα καθώς το μουσείο είναι συνέχεια γεμάτο κόσμο.
Δεν θα πρέπει να παραλείψετε το Πάνθεον, την Πιάτσα Βενέτσια και την Ρωμαϊκή αγορά για να αποκτήσετε μια καλή ιδέα της Ρώμης. Καθένα από αυτά αποτελεί μια σημαντική πολιτιστική κληρονομιά για όλους μας.

Τέλος μην ξεχάσετε να ρίξετε ένα κέρμα στην Φοντάνα ντι Τρέβι για να πραγματοποιηθούν οι ευχές σας. Με οτιδήποτε λιγότερο από 1 ευρώ, ευχή δεν θα δείτε ούτε στα όνειρα σας!

Πηγή φωτογραφίας: http://pixabay.com

Αεροπορικά
Ξενοδοχεία
Ακτοπλοϊκά
Κρουαζιέρες