Φλωρεντία, η πατρίδα της αναγέννησης!

Το ταξίδι στη Φλωρεντία δεν είναι απλώς ένα ταξίδι σε έναν σύγχρονο τόπο. Είναι ένα ταξίδι στο παρελθόν, είναι η πόλη όπου κρύβονται τα περισσότερα θαύματα της κλασσικής Αναγέννησης. Μια πόλη γεμάτη αξιοθέατα, καθεδρικούς ναούς και αγάλματα, μας γυρίζει αρκετά χρόνια πίσω και μας αγκαλιάζει με την υψηλή και απαράμιλλη αισθητική της.

Το πρώτο που πρέπει κανείς να επισκεφτεί εκεί είναι τα μεγαλεπήβολα κτίρια που η αρχιτεκτονική τους και μόνο υψώνεται σαν κομψοτέχνημα. Η πρώτη εντύπωση έρχεται κιόλας με την άφιξη μας στο σταθμό Santa Maria Novella, προχωρώντας σιγά σιγά προς τη κεντρικότερη πλατεία Duomo όπου βλέπουμε τον ομώνυμο ναό με τον μεγαλόπρεπο τρούλο αφιερωμένο στην Παναγία. Για την διευκόλυνση των ταξιδιωτών διατίθεται οδηγός με πληροφορίες για το ναό (ο Firenze Spetaccollo πωλείται μόλις 1,60 ευρώ). Στη Piazza Santa Croce μια από τις κεντρικότερες πλατείες της μπορεί κανείς να θαυμάσει τον καθεδρικό της ναό όπου βρίσκονται οι τάφοι του Γαλιλαίου και του Michelangelo, Machiaveli κα. Αντίστοιχα στην Piazza della Signoria το μυθικό εναλλάσσεται με το κλασσικό: εκεί στέκεται το σιντριβάνι του Ποσειδώνα, ένα κόσμημα μαζί με το κάστρο Palazzo Vecchio που στεγάζει το δημαρχείο της πόλης. Στην Gallery Uffuzi, το πιο γνωστό και σημαντικό μουσείο της της Φλωρεντίας, βλέπει κανείς τα πιο σπουδαία έργα τέχνης κυρίως ρωμαϊκής γλυπτικής και μπαρόκ, έργα που για να τα δείτε με την ησυχία σας καλό είναι να κλείσετε εισιτήριο διαδικτυακά πρώτα. Παράλληλα ένα άλλο μεγάλο μουσείο-ακαδημία είναι η Galleria dell’Academia, η πρώτη ακαδημία της Ευρώπης, είναι γεμάτη από γοτθικούς πίνακες και έργα της αναγέννησης. Λίγο πιο κοντά η γέφυρα Ponte Vecchio η μόνη που διατηρήθηκε από τον Β παγκόσμιο πόλεμο ενώ επάνω σε αυτήν τα γεμάτα κοσμηματοπωλεία μαγαζιά μας δίνουν την αίσθηση της πολυτέλειας και της χλιδής που κρατάει ήδη από την εποχή των Μεδίκων. Η πόλη είναι η ίδια μια ζωγραφιά περιστοιχισμένη από τη μεγάλη κληρονομιά της, η οποία κοσμεί κάθε κτίριο και σπίτι και έρχεται να προστεθεί στη γοητεία του γύρω τοπίου που είναι γεμάτο από κήπους με εντυπωσιακότερο τον Giardino di Boboli. Πέρα όμως από τα ιστορικά μνημεία της, η Φλωρεντία δείχνει την ομορφιά της σε κάθε σημείο της περιήγησης μας. Παντού διακρίνουμε πλανόδιους ζωγράφους και ζογκλέρ έτσι που όλα μοιάζουν μια γιορτή όπου γυρίζει το βλέμμα μας, πράγμα που δίνει στη πόλη μια χροιά πιο ζωντανή και ένα ιδιαίτερο παρόν.

Φαγητό – Εστιατόρια
To φαγητό στη Φλωρεντία μπορεί να είναι από λιτό έως πρωτότυπο ανάλογα τις επιλογές. Τα περισσότερα εστιατόρια στη πόλη σερβίρουν pizza ή κάτι γρήγορο στις λεγόμενες friggitorie (όμοια με καντίνες) και βέβαια τις κλασσικές spaghetti. Οι tratorrie ή ristoranti είναι πιο ακριβές λύσεις όμως αξίζει να τις τολμήσει κανείς εάν είναι αποφασισμένος να δώσει στον εαυτό του μια καλύτερη και πιο εκλεκτική απόλαυση (φαγητό πλήρες για όλα τα γούστα). Τα εστιατόρια «Oltrarno», «Il Barino» και «Oibo» είναι από τα πιο αντιπροσωπευτικά για μια τέτοια επιλογή. Έκπληξη όμως αποτελεί το περίφημο παγωτό της πόλης με πολλές και διαφορετικές γεύσεις που μπορεί κανείς να απολαύσει με μόνο 3-4 ευρώ.

Ξενοδοχεία – Ταξιδιωτικές προτάσεις
Γενικά η διαμονή δεν θα έλεγε κανείς ότι είναι από τις φτηνότερες όμως σε λιγότερο τουριστικές περιόδους όπως είναι το φθινόπωρο ή η άνοιξη μπορεί κανείς να κλείσει και με 60 ευρώ το άτομο. Τα Hotel Lido, Cavour, Grand Hotel Minerva είναι από τα πιο γνωστά αλλά υπάρχουν για τα πιο οικονομικά αξίζουν και τα Hotel Balcony και Paris. Όπου και να μείνει κανείς πάντως η γραφικότητα τους και η λεπτή ομορφιά και διακόσμηση θα τραβήξουν αμέσως το μάτι μικρογραφίες των παλατιών της.

Κλείνοντας το αφιέρωμα μας στην Φλωρεντία θα λέγαμε ότι η πόλη είναι η αλλιώτικη εμπειρία, ο τόπος όπου μπροστά μας ανοίγονται τα σημάδια του παρελθόντος, η σημασία του παρόντος μαζί με τις εικόνες του μέλλοντος. Είναι η πόλη που η τέχνη και η ιστορία της θα γεμίζουν πάντα με φανταστικές εμπειρίες την καθημερινότητα μας.

Κείμενο: Ράνια Μουσούλη

Αεροπορικά
Ξενοδοχεία
Ακτοπλοϊκά
Κρουαζιέρες