Μόναχο

Μόναχο, η καρδιά της Ευρώπης. Έτσι ονομάζουν την πόλη τους οι ντόπιοι και με το δίκιο τους, αφού σε μία ακτίνα μερικών ωρών μπορούν να βρεθούν σε όλα τα σημεία της Ευρώπης. Μία πόλη που βρίσκεται λίγο βορειότερα των Άλπεων με όλα τα ευεργετικά κλιματολογικά και γεωγραφικά οφέλη που απορρέουν από αυτό. Είναι μία επίπεδη πόλη που βοηθά πολύ την μετακίνηση με το ποδήλατο. Κινούμενος στη πόλη θα δημιουργηθεί η εντύπωση στον ταξιδιώτη, ότι βρίσκεται μέσα στο ύπαιθρο. Το Πράσινο επικρατεί παντού. Πλατείες, μικρά και μεγάλα πάρκα δίνουν την εντύπωση της ελευθερίας και της άνεσης του χώρου. Εδώ υπάρχει και ένα από τα μεγαλύτερα πάρκα του κόσμου, το επονομαζόμενο `Englischer Garten´ (Αγγλικός κήπος). Βρίσκεται στo κέντρο  του Μονάχου, δίπλα στο Πανεπιστήμιο και για να τον διασχίσεις χρειάζεσαι μέχρι και αυτοκίνητο. Το χαρακτηριστικό του βέβαια είναι ότι εδώ επιτρέπεται ο γυμνισμός.

Από αρχιτεκτονικής άποψης θα δει ο επισκέπτης σημεία που θα του θυμίσουν έντονα την αρχαία Ελλάδα. Ο Βασιλιάς της Βαυαρίας Λουδοβίκος  Ι ήταν φιλέλληνας και είχε θέσει ως στόχο να φτιάξει την πόλη του έτσι ώστε να θυμίζει την αρχαία κλασσική Αθήνα. Με τους  αρχιτέκτονές του Klenze και Ziller (οι οποίοι αργότερα έχτισαν και στην ίδια την Αθήνα πολλά κτήρια, πχ. Πανεπιστήμιο) διαμόρφωσε ιδιαίτερα το κέντρο της πόλης με βάση την αρχιτεκτονική της κλασσικής Αθήνας. Υπάρχουν αρκετά στοιχεία που κάνουν τον έλληνα επισκέπτη υπερήφανο. Μερικά από αυτά είναι η πλατεία του Ωδείου (Odeonsplatz), η οποία βρίσκεται κοντά στην κεντρική πλατεία του Μονάχου (Marienplatz) με το Δημαρχείο της πόλης να μαγνητίζει τα βλέμματα. Στην Theatinerkirche υπάρχει ένα κομμάτι της ελληνικής σύγχρονης ιστορίας, αφού εδώ βρίσκονται οι βασιλικοί τάφοι του Όθωνα και της Αμαλίας. Κοντά στον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό βρίσκεται  η πλατεία του Βασιλιά (Königsplatz), μία παραπομπή στην αρχαία Αθήνα. Αποτελείται από τρία κτήρια σε δωρικό και ιωνικό ρυθμό που στεγάζουν σήμερα την γλυπτοθήκη και την πινακοθήκη της πόλης. Στο εσωτερικό του τρίτου κτηρίου είναι χαραγμένα στα ελληνικά τα ονόματα των ελλήνων αγωνιστών του 1821, σε ένδειξη σεβασμού απέναντι σε αυτούς και στην Ελλάδα. Στο παλάτι των Νυμφών (Nymphenburg) υπάρχει έντονο το ελληνικό στοιχείο, αφού ο κήπος του είναι στολισμένος με τα αγάλματα όλων των ολύμπιων θεών και στην αίθουσα των νυμφών υπάρχει η εικόνα μιας νεαρής Σουλιώτισσας.

Ο βοτανικός  κήπος αλλά και ο ζωολογικός που είναι από τους μεγαλύτερους, ο ποταμός  Isar με τους παραποτάμους του, που διασχίζουν μεγάλο τμήμα της πόλης και με τις μεγάλες δυνατότητες αθλητικών δραστηριοτήτων και διασκέδασης θα κάνουν τον επισκέπτη να αγαπήσει το Μόναχο και να αισθανθεί σαν έλληνας αμέσως οικεία.

Στην διασκέδαση είναι βέβαια γνωστό ότι ανήκει η μπύρα με τις πολλές μπυραρίες συνοδευόμενη συχνά με τον παραδοσιακό τρόπο ένδυσης. Εδώ λαμβάνει χώρα  η μεγαλύτερη  γιορτή της μπύρας παγκοσμίως που λέγεται Oktoberfest. Σε αυτή τη γιορτή ο αριθμός των επισκεπτών από όλο τον κόσμο φτάνει σε 16 ημέρες της διάρκειάς της σχεδόν το πληθυσμό της Ελλάδας.

Κείμενο: Κωνσταντίνος Σταυρόπουλος

Αεροπορικά
Ξενοδοχεία
Ακτοπλοϊκά
Κρουαζιέρες