Καρναβάλι Βενετίας

Το καρναβάλι της Βενετίας είναι σίγουρα από τα μακροβιότερα και πλέον φημισμένα καρναβάλια και όχι άδικα αφού η ίδια η πόλη διαθέτει από μόνη έναν αέρα μυστηρίου και μετατρέπει, το ούτως ή άλλως εκπληκτικό, βενετσιάνικο σκηνικό σε μια απέραντη σκηνή θεάτρου! Η μασκοφορεμένη πολιτεία του του Βιβάλντι και του Τζιακόμο Καζανόβα γιορτάζει και μας προσκαλεί στον αριστοκρατικότερο χορό μεταμφιεσμένων του κόσμου!
Κλείστε λοιπόν τα εισιτήρια σας, βάλτε τη μάσκα σας, διαλέξτε το ρόλο σας και .. αφήστε τη Βενετία να σας ταξιδέψει!

Η ιστορία: Παρά το γεγονός ότι το Βενετσιάνικο Καρναβάλι σηματοδοτεί την έναρξη της Σαρακοστής, παραδοσιακά ήταν μια νύχτα ακολασίας και έχει τις ρίζες του στα ρωμαϊκά Σατουρνάλια και τις ελληνικές διονυσιακές γιορτές… Επίσημα πάντως καταγεγραμμένα, το καρναβάλι της Βενετίας ξεκίνησε μετά από μια νίκη της «Γαληνοτάτης Δημοκρατίας» (προηγούμενο όνομα της Βενετίας) το 1162, όπου ακολούθησε ξέφρενος χορός και εκδηλώσεις στην πλατεία San Marco.
Οι λόγοι όμως που δημιούργησαν τη μάσκα και τα κουστούμια μεταμφίεσης, είναι απόρροια άλλων συνθηκών. Λέγεται, ότι οι βενετσιάνικες μάσκες φοριούνταν στην πόλη της Βενετίας, από τον Μεσαίωνα, τον 12ο και 13ο αιώνα, όταν οι άνθρωποι φοβούνταν να αποκαλύψουν την ταυτότητά τους ή ήθελαν να κρυφτούν από οποιαδήποτε παράνομη δραστηριότητα: τυχερά παιχνίδια, χορούς, παράνομες σχέσεις ή ακόμα και πολιτικά σκάνδαλα. Η μάσκα ήταν ένα σύμβολο της ελευθερίας και της καταπάτησης όλων των κοινωνικών κανόνων που επιβάλλονταν από την Ενετική Δημοκρατία.
Προκειμένου να περιοριστεί η αμείλικτη ηθική παρακμή της Βενετίας, από τις αρχές του 1300, πολλοί νόμοι και διατάγματα άρχισαν να εκδίδονται για τον περιορισμό και τον έλεγχο της υπερβολικής χρήσης μάσκας από τους ελευθεριάζοντες Βενετσιάνους. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε εκείνον του 1339, που απαγόρευε στους Βενετούς να φορούν χυδαίες φορεσιές και να επισκέπτονται μοναστήρια με καλόγριες, μεταμφιεσμένοι!!!
Τελικά, η χρήση μάσκας στην καθημερινή ζωή δέχτηκε αυστηρούς περιορισμούς ώσπου περιορίστηκε στην περίοδο του καρναβαλιού που καθιερώθηκε ως επίσημος θεσμός και γιορταζόταν με μεγαλοπρέπεια.
Γρήγορα το μπαρόκ καρναβάλι της Βενετίας διαδώθηκε παντού και αντικατόπτριζε την εικόνα του γοήτρου της σ’όλο τον κόσμο! Καθώς οι μουσικοί έπαιζαν σε πλατείες, καθένας μπορούσε να μεταμφιεστεί και να  χάσει τον εαυτό του στο γλέντι, ανεξάρτητα από το φύλο του και την κοινωνική θέση. Η συνήθης ενδυμασία ήταν ένας μεταξωτός μανδύας, (tabarro), μια λευκή μάσκα με τη χαρακτηριστική μύτη ( volto ) και ένα τριγωνικό καπέλο με τα φτερά ( bauta ). Μέχρι το 1797, όπου ο τότε Βασιλιάς της Αυστρίας, απαγόρευσε τόσο τη χρήση μάσκας, όσο και το θεσμό του καρναβαλιού. Επίσημα, το καρναβάλι της Βενετίας επέστρεψε ως θεσμός το 1979, όταν και αποφασίστηκε από την Ιταλική Κυβέρνηση η επάνοδος του καρναβαλιού και η κατασκευή μασκών.

Σήμερα, το βενετσιάνικο καρναβάλι πραγματοποιείται περίπου δέκα ημέρες πριν τη Σαρακοστή, διαρκεί δύο εβδομάδες και φιλοξενεί περίπου 3 εκατομμύρια επισκέπτες από όλο τον κόσμο!
Dancefloors, DJs, BARS και 60.000 Watt μουσικής δίνουν το σύνθημα για την έναρξη του καρναβαλιού στο Italia Pavillion και …το γλέντι αρχίζει!!!
Υπαίθριες εκδηλώσεις και δρώμενα πραγματοποιούνται καθημερινά, και οι μουσικές μπάντες δίνουν ρυθμό σ’ ένα φαντασμαγορικό ταξίδι ανάμεσα στους λαβυρίνθους των καναλιών, όπου δεκάδες γόνδολες στολισμένες με λουλούδια, πολύχρωμα φανάρια και υφάσματα λικνίζονται ρυθμικά και πολύβουες παρέες με απίθανες φορεσιές, κατακλύουν κάθε σημείο της πόλης!
Διοργανώνονται θεματικές βραδιές και prive χοροί σε ιταλικά palazzo, όπου αρλεκίνοι, φασουλήδες, δόγηδες, κοντεσίνες, ντόμινα, σάτυροι, βαρόνοι, μαρκήσιοι, καζανόβες, γλιστρούν σαν φαντάσματα ανάμεσα σε γέφυρες κι εκκλησιές για να καταλήξουν στα ατμοσφαιρικά παλάτια της Αναγέννησης κι εκεί, χαμένοι στο χρόνο, στροβυλίζονται στο ρυθμό της μουσικής.

Αν όμως προτιμάτε ρόλο θεατή σ’αυτή τη μεγάλη γιορτή, τότε εξοπλιστείτε με αθλητικά παπούτσια, ψηφιακή μηχανή κι αφού βρίσκεστε στη πιο ρομαντική ίσως πόλη της Ευρώπης, ξεκινήστε το sightseeing μ’ένα… ταξίδι στο χρόνο! Επισκεφθείτε με τα palazzi Ca’ d’Oro, Ca’ Rezzonico, Palazzo Contarini del Bovolo, Fondaco dei Turchi, Palazzo Labia, Scuola Grande di San Marco και βέβαια το περίφημο Παλάτι των Δόγηδων, τη Γέφυρα των Στεναγμών, την Όπερα Fenice και τη Βασιλική του Αγίου Μάρκου. Δοκιμάστε έναν αυθεντικό καπουτσίνο στα στιλάτα café της πλατείας Σαν Μάρκο, μια βαρκάδα με τη γόνδολα στα μυθικά κανάλια της πόλης ή απλώς διασχίστε τα ιστορικά σοκάκια και τις γέφυρες, που θα σας κάνουν να αναστενάζετε από… ευχαρίστηση!

Αεροπορικά
Ξενοδοχεία
Ακτοπλοϊκά
Κρουαζιέρες