Κωνσταντινούπολη, η σπουδαιότερη πόλη του κόσμου

Τι να πει κανείς για την Κωνσταντινούπολη! Βασιλεύουσα, αυτοκράτειρα, ιστορική, αιώνια, δοξασμένη ή απλώς η «Πόλη». Δεν υπάρχουν λέξεις που δεν έχουν γραφτεί ούτε λόγια που δεν έχουν ειπωθεί ξανά για την Κωνσταντινούπολη. Πρόκειται ίσως για την σπουδαιότερη πόλη όλων των εποχών τουλάχιστον σε ότι αφορά τους Έλληνες και τις περιπέτειες τους στα βάθη των αιώνων.

Αν αναρωτιέστε γιατί τόσοι λαοί προσπάθησαν να την κατακτήσουν και γιατί χτίστηκαν αυτοκρατορίες γύρω της, την απάντηση έδωσε το Μαντείο των Δελφών το 658 π.Χ στον Βύζα των Μεγάρων. Πριν ξεκινήσει για τη νέα του αποικία ζήτησε την συμβουλή του μαντείου για το που θα πρέπει να χτίσει τη νέα του πόλη και έλαβε την απάντηση: “Απέναντι από τους τυφλούς”. Φθάνοντας στην περιοχή είδε χτισμένη στον απέναντι λόφο την Χαλκηδόνα, μια άλλη ελληνική πόλη και θεώρησε πως μόνο κάποιος που τα μάτια του δεν βλέπουν θα επέλεγε άλλη περιοχή από την Κωνσταντινούπολη για να χτίσει την πόλη του.

Ένα ταξίδι στην Κωνσταντινούπολη μπορεί να γίνει με 2 διαφορετικούς τρόπους: αεροπορικώς ή οδικώς. Το κόστος είναι διαφορετικό ανά μέσο ανάλογη όμως είναι και η ταλαιπωρία. Σε ότι αφορά το αεροπλάνο μπορείτε να επιλέξετε ανάμεσα στην Aegean Airlines, την Olympic Airways και την Turkish Airlines, να τσεκάρετε πτήσεις και να κάνετε εγκαίρως κράτηση αεροπορικών εισιτηρίων ώστε να βρείτε οικονομικούς ναύλους. Η πτήση έχει διάρκεια μία ώρα. Σε ότι αφορά το λεωφορείο θα βρείτε πολλές εκδρομές για την Κωνσταντινούπολη που πραγματοποιούνται οδικώς από Αθήνα και Θεσσαλονίκη με πολυτελή πούλμαν. Η μεταφορά από Θεσσαλονίκη συνήθως έχει διάρκεια 7 ώρες ενώ από Αθήνα περίπου 13.

Η πιο τουριστική περιοχή της Κωνσταντινούπολης είναι η πλατεία Taksim. Εδώ υπάρχουν τα πολυτελή ξενοδοχεία των 4* και 5*, το σύγχρονο κέντρο της πόλης με τα εστιατόρια και την διασκέδαση. Από άποψη κόσμου και βουής μοιάζει λίγο σαν να μένει κανείς στην Ερμού την ώρα που είναι ανοιχτά τα καταστήματα αλλά τα συνδυάζει όλα. Ψώνια, φαϊ και βόλτες στα καλύτερα μαγαζιά.
Πολύ δημοφιλής περιοχή είναι το Sirkeci που προτείνεται ως η κοντινότερη στα πιο σημαντικά αξιοθέατα. Από εδώ πάει κανείς με τα πόδια στην Αγία Σοφία και το Μπλε Τζαμί χωρίς κανένα πρόβλημα.
Εάν τα λεφτά δεν ήταν ποτέ πρόβλημα ή είστε νεόνυμφοι και θέλετε να σας μείνει αξέχαστο το κόστος και το ταξίδι τότε η διαμονή σας πρέπει να είναι σε ένα από τα παλάτια του Βοσπόρου. Πρόκειται για πραγματικά παλάτια που έχουν μετατραπεί σε υπερπολυτελή ξενοδοχεία και προσφέρουν πανάκριβη θέα στον Βόσπορο.

Δεν μπορεί κανείς να ξεκινήσει την περιήγηση του στην Κωνσταντινούπολη από άλλο μέρος εκτός της Αγίας Σοφίας. Ήταν ο σημαντικότερος ναός της Ορθοδοξίας και έδρα του Οικουμενικού Πατριαρχείου κατά την περίοδο της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας. Κύριος αρχιτέκτονας του ναού ήταν ο Ανθέμιος από τις Τράλλεις που εθεωρείτο ο καλύτερος μηχανικός του αιώνα, «ικανός να μιμηθεί σεισμούς και κεραυνούς» κατά τον Αγαθία. Το έργο ολοκληρώθηκε σε 5 μόλις χρόνια και θεωρήθηκε απευθείας ως το μέγιστο κατόρθωμα της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας λόγω μεγαλοπρέπειας και τέχνης. Οι διαστάσεις του ανυπέρβλητες και οι καινοτομίες του για την εποχή μοναδικές τόσο που θεωρήθηκε θεόσταλτο δώρο και όχι αποτέλεσμα μόνο ανθρώπινης προσπάθειας.

Το δεύτερο αξιοθέατο που δεν πρέπει να παραλείψετε είναι η Παναγία των Βλαχερνών, η προστάτιδα της Κωνσταντινούπολης. Η Θεοτόκος είχε πάντα ξεχωριστό ρόλο στις καρδιές των ανθρώπων στα χρόνια του Βυζαντίου και αμέτρητοι ναοί, ένας σχεδόν σε κάθε μεγάλο κτίριο, ήταν αφιερωμένοι σε Εκείνη. Της αποδίδεται ξεχωριστός ρόλος σε μεγάλες πολιορκίες της Πόλης από κατακτητές και πολλοί αυτοκράτορες κυκλοφορούσαν με την εικόνα της στα τείχη στις δύσκολες ώρες για να δώσουν κουράγιο και πίστη στους πολεμιστές. Σε μία από τις πολιορκίες όταν καταστράφηκε ο στόλος των εχθρών από φοβερή κακοκαιρία που ξέσπασε, ο Πατριάρχης Σέργιος έψαλε για πρώτη φορά τον «Ακάθιστο Ύμνο».

Το τρίτο σημείο αναφοράς της Πόλης που πρέπει να επισκεφθείτε είναι το Μπλε Τζαμί. Ονομάστηκε έτσι εξαιτίας των μπλε κεραμιδιών που κοσμούν το εσωτερικό του και αποτελεί το γνωστότερο και δημοφιλέστερο θρησκευτικό τέμενος για τους Οθωμανούς. Προσοχή η είσοδος με παπούτσια δεν επιτρέπεται.

Το τέταρτο αξιοθέατο είναι το Ντολμά Μπαχτσέ. Θεωρείται το σπουδαιότερο από αρχιτεκτονική άποψη ανάκτορο, περιλαμβάνει 285 δωμάτια και βασιλικά διαμερίσματα. Διατηρείται σε πολύ καλή κατάσταση και θεωρείται ένα από τα δημοφιλέστερα μουσεία της Κωνσταντινούπολης.

Το πέμπτο αξιοθέατο είναι το Τοπ Καπί ή το «Νέο Παλάτι». Ήταν η κατοικία των σουλτάνων και χαρακτηριστικό δείγμα του τρόπου ζωής τους με πολυτέλεια και χλιδή. Αποτελείται από πολλά μικρότερα παλάτια που συνδέονται μεταξύ τους και έφτανε να φιλοξενεί έως 4000 άτομα. Στις μέρες μας παραμένει ένα εντυπωσιακό μουσείο.

Επίσης δεν πρέπει να χάσετε ένα ταξίδι στα Πριγκηπόνησα. Ένα σύμπλεγμα μικρών νησιών στη θάλασσα του Μαρμαρά στο οποίο εύποροι από όλο τον κόσμο έχτισαν αρχοντικά με υπέροχη αρχιτεκτονική.

Κωνσταντινούπολη σημαίνει Βόσπορος. Μια κρουαζιέρα με τα μικρά καραβάκια κατά μήκος της ακτής αποτυπώνει με τον καλύτερο τρόπο το μεγαλείο της Πόλης. Στο στενό του Βοσπόρου ενώνονται 2 ήπειροι και 2 θάλασσες που καταλήγουν στο Αιγαίο. Είναι το πέρασμα από την Ευρώπη στην Ασία και το σημείο που συναντώνται διαφορετικοί πολιτισμοί.
Προσοχή, ένα ταξίδι στην Κωνσταντινούπολη είναι ένα ταξίδι πίσω στον χρόνο, σε μνήμες και σε πολύ βαθιές ρίζες. Πριν πάτε στην Πόλη διαβάστε κάτι από την ιστορία της ώστε να μπορείτε να φανταστείτε λίγο από το μεγαλείο της.

Αεροπορικά
Ξενοδοχεία
Ακτοπλοϊκά
Κρουαζιέρες